Ten genialny obiad szykuję w 10 minut. Resztę robi piekarnik, a zachwytom nie ma końca

Dodano:
Pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorami Źródło: Shutterstock / Ruslan Mitin
Dziś przepis na szybki obiad, który zaskakuje smakiem i prostotą. Pieczona pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorkami to idealna propozycja dla każdego!

Kiedy brakuje czasu lub ochoty na długie stanie przy kuchni, sięgam po mój sprawdzony przepis na pieczoną pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorami. To proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle aromatyczne danie z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Delikatne mięso, soczyste warzywa, kremowy ser i aromatyczne zioła – z tych składników można wyczarować kulinarne dzieło sztuki. Pierś z kurczaka we włoskim stylu to jedno z naszych ulubionych dań. Zawsze wychodzi idealna i niezwykle smaczna, a jest gotowa do pieczenia w mgnieniu oka.

Jak zrobić pieczoną pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorkami?

Danie przygotowuję ekspresowo i bez wysiłku. Potrzebuję jedynie 10 minut, a resztę robi za mnie piekarnik. Mięso oczyszczam z błon i chrząstek, myję i osuszam. Tak przygotowaną pierś kurczaka nacinam poprzecznie w kilku miejscach, tworząc dość głębokie kieszonki na dodatki (uważaj, żeby całkiem nie przeciąć mięsa). W powstałe otwory wkładam aromatyczne nadzienie. Wybieram słodkie pomidory o mięsistym miąższu, które doskonale nawilżają mięso, oraz ser mozzarella w kulce.

Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, skrapiam oliwą z oliwek i piekę do miękkości. Danie jest gotowe po około 30 minutach obróbki termicznej, ale zawsze warto sprawdzić stopień wypieczenia piersi kurczaka przed wyłączeniem piekarnika. Wskazówka: potrawę z poniższego przepisu można również przygotować na patelni oraz we frytkownicy beztłuszczowej.

Przepis: Pieczona pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Mięso wychodzi soczyste, a danie jest wyjątkowo aromatycznie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie piersi kurczaka (ok. 200 g każda)
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 średnie pomidory
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem oraz ponacinaj poprzecznie w kilku miejscach. Oprósz mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pozostałe przyprawy wymieszaj i oprósz nimi mięso z wierzchu oraz wewnątrz nacięć. Odstaw przyprawione piersi kurczaka na czas przygotowywania składników nadzienia.
  2. Przygotowanie nadzieniaPomidory i ser mozzarella pokrój w niezbyt grube plasterki lub półplasterki. Oddziel listki bazylii od łodyżek.
  3. WykonanieW zrobione w mięsie nacięcia powkładaj pomidory, mozzarellę i bazylię. Ułóż mięso w naczyniu do zapiekania i skrop oliwą.
  4. PieczeniePiecz w 180 stopniach Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 30 minut. Zanim wyłączysz piekarnik, sprawdź, czy mięso jest dobrze wypieczone (czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości i wielkości piersi kurczaka oraz rodzaju piekarnika).

Jak podawać pieczoną pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorkami?

Pieczoną pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorkami podaję od razu po przygotowaniu. Aromatyczne mięso doskonale komponuje się z klasycznymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą oraz makaronem, a także surówkami i sałatkami. Jako dodatek do dania pasuje również sos pomidorowy, ketchup i pikantny sos salsa z chili.

Soczyste mięso z roztopionym serem i pomidorami może również stanowić dodatek do pieczywa (np. pszennej bagietki). W tej wersji idealnie nadaje się na pożywną kolację.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...